Afvallen door sporten

Afvallen door Sporten en gezonde voeding.

Sporten is gezond en belangrijk voor ieder mens. Dit gegeven is bij de meeste mensen wel bekend. Door te sporten verbrand je vet, voorkom je dat je overgewicht of obesitas krijgt, verlaag je de bloeddruk, wordt het cholesterol gereduceerd en wordt botontkalking voorkomen. Ook voelen mensen die regelmatig sporten zich beter en je vertraagt ook nog eens het verouderingsproces. Dagelijks wordt geadviseerd om minimaal 30 minuten matig te bewegen.

Overgewicht en sporten

Als je overgewicht hebt is het naast het aannemen van een gezond voedingspatroon belangrijk om te sporten. Door te sporten verbrand je vet. Wel is het nodig om intensief te sporten als je lichaamsgewicht wilt verliezen. Gezond eten en regelmatig sporten is de beste manier om iets te doen aan de overtollige kilo’s.

Door te sporten en gezond te eten pas je geleidelijk je leefgewoonten en eetgewoonten aan. Dit is niet het geval wanneer je in korte tijd veel gewicht verliest. Mensen die door een crashdieet in korte tijd vele kilo’s verliezen, hebben na het dieet moeite om op gewicht te blijven. Je moet dus ook de gewoonte veranderen en dat kan door te sporten en gezond te eten. Overigens is extreem intensief sporten niet aan te raden en dit kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Welke sport?

Je kunt vele sporten beoefenen. De meest beoefende sporten in Nederland zijn voetbal, tennis, fietsen, fitness, hardlopen en zwemmen. Als je begint met intensief sporten zal het in het begin best zwaar zijn, omdat je waarschijnlijk lange tijd niet hebt gesport. Je hart, spieren en longen zullen moeten wennen aan de inspanning. Als je begint moet je zorgen voor een schema waarbij je de intensiteit rustig opbouwt.

Voor fietsers, hardlopers en zwemmers zijn er talloze trainingsschema’s te vinden op het internet. Begin rustig en raak niet gefrustreerd als je niet een volgende stap kunt zetten. Je lichaam heeft tijd nodig, ook al kun je conditioneel gemakkelijk een volgende stap zetten.

Sporten en kinderen

Ook voor kinderen, die steeds vaker met overgewicht kampen, is beweging essentieel. Zowel voor de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling is bewegen voor kinderen belangrijk. Kinderen die regelmatig sporten blijven gezond op gewicht, verbeteren hun coördinatievermogen, hebben minder kans op het krijgen van diabetes en hart- en vaatziekten. Naast de positieve fysieke effecten zijn er ook andere positieve effecten zoals: meer vertrouwen, beter slapen, meer energie, minder moe gevoel en beter concentratievermogen. Kinderen zouden dagelijks 1 uur per dag matig actief moeten bewegen.

Share Button