Afvallen met het eiwitdieet

Afvallen met het eiwitdieet

Het eiwitdieet is een heel speciaal dieet dat de afgelopen jaren door veel experts wordt aangeraden als een alternatief voor klassieke calorie-restrictie (wat eigenlijk gewoon “minder eten” wil zeggen).

Wanneer je een eiwitdieet volgt, wil dat zeggen dat je zoveel mogelijk koolhydraten vervangt door eiwitten. Eiwitten voorzien je lichaam van energie, net als suikers, maar ze doen dat op een veel gezondere manier. Dat komt omdat eiwitten twee unieke eigenschappen hebben.

Eiwitten zijn biologisch gezien veel ingewikkelder dan suikers: ze bestaan uit honderden aaneengeschakelde bouwstenen die aminozuren heten. Het kost je lichaam dus heel wat moeite om deze complexe stoffen af te breken. Die moeite vertaalt zich in calorieën: je lichaam verbrandt dus calorieën terwijl je eet. Dit is veel minder het geval bij suikers, want die kan je lichaam afbreken zonder daar veel energie in te steken.

Een tweede manier waarop eiwitten je doen afvallen is dat ze ervoor zorgen dat je spiermassa opbouwt en onderhoudt. Je spieren behoren tot de actiefste delen van je lichaam en ze hebben veel energie nodig om te werken, zelfs wanneer ze in rust zijn. Je spieren verbranden calorieën voor jou zonder dat je daarvoor moet werken.

Eiwitten verwerken in je dagelijkse dieet is trouwens helemaal niet moeilijk. Vlees en vis (vooral tonijn en kip) zijn erg rijk aan eiwitten, net als bonen, soya, magere zuivelproducten en eieren. Er zijn ook een heel aantal gespecialiseerde poeders en shakes die bomvol eiwitten zitten en die je gewoon aan je maaltijd kan toevoegen. Wanneer je weet welke producten rijk zijn aan eiwitten, kan je meteen aan de slag.

Share Button