Koolhydraadarm dieeten

Calorieën verbranden met een Koolhydraatarm dieet

Afvallen is een kwestie van anders eten. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat overgewicht vooral te maken heeft met hoeveel koolhydraten je dagelijks opneemt in je dieet. Hier moet je echt rekening mee houden als je calorieën gaat tellen. Koolhydraten zijn één van de drie grote voedingsgroepen, de zogenaamde macronutriënten. De andere groepen zijn eiwitten en vetten. Deze macronutriënten hebben met elkaar gemeen dat ze in overvloed aanwezig zijn in veel voedingsmiddelen en dat je lichaam ze kan gebruiken om energie aan te maken.

Eiwitten en vetten vervullen eveneens een structurele rol: ze worden in het lichaam afgebroken tot essentiële bouwstenen die je lichaam nodig heeft. De functie van koolhydraten is echter voornamelijk om energie te leveren, wat op zich geen slechte eigenschap is. Het probleem is echter dat er in het huidige dieet van de gemiddelde Europese volwassene veel te veel koolhydraten aanwezig zijn. Veel meer dan je nodig hebt om je lichaam gewoon van energie te voorzien.

Koolhydraten doen eveneens de insuline-niveaus in je bloed stijgen, waardoor al die extra koolhydraten gestockeerd worden in lichaamsvet. Daar komen de extra kilo’s dus vandaan.

Wanneer je wilt afvallen op een efficiënte en blijvende manier volstaat het dus om koolhydraatarm te gaan eten. Koolhydraten vind je in snoepgoed, koekjes en zoete sauzen, maar ook in producten als brood, rijst, pasta en andere voedingsmiddelen die gemaakt zijn met granen. Je hoeft deze producten (zeker de donkere granen) natuurlijk niet te mijden als de pest, want ze bevatten ook heel wat gezonde elementen. Bovendien is een kleine hoeveelheid koolhydraten helemaal niet slecht voor je lichaam: het is pas wanneer je insuline-niveaus te hoog worden, dat er problemen van komen.

Wanneer je koolhydraatarm wilt gaan diëten, moet je lichaam natuurlijk ergens anders zijn energie vandaan halen. Hier komen de andere macronutriënten (vetten maar vooral eiwitten) aan bod. Er zijn tal van producten die rijk zijn aan eiwitten maar arm aan koolhydraten, zoals noten, zaden, eieren, quinoa, vis en mager vlees zoals kip. Verwerk deze producten op een regelmatige manier in je dieet zodat ze de koolhydraatrijke producten vervangen, en je zal op een gezonde en blijvende manier afvallen.

Share Button