Verlaag je BMI

Verlaag je BMI met een koolhydraatarm dieet

Je BMI of Body Mass Index is een maat voor de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Een hoge BMI wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, zoals obesitas, hartziekten, gewrichtspijn en diabetes.

Om te weten of jij een te hoog of te laag BMI hebt kun je jouw BMI berekenen. Dit doe je door je gewicht in kg te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Of je kunt handige online tools gebruiken om het voor je te laten doen.

Als je merkt dat jij een hoog BMI hebt zijn er gelukkig enkele dingen die je aan je dagelijkse eetgewoonten kan veranderen om je BMI weer te verlagen. Koolhydraatarm eten is één van de beste keuzes die je kan maken als je je BMI wilt verlagen, maar er zijn uiteraard alternatieven.

Er zijn verschillende diëten die je kunnen helpen met het verlagen van je BMI. Zo heb je diëten die vooral focussen op het schrappen van vet voedsel zoals vlees en gefrituurde snacks. Vooral bereide maaltijden kunnen erg veel slechte vetten bevatten die je maar beter vermijdt.

Wil je toch vlees eten, dan kan je vette soorten vlees zoals varkensvlees vervangen door kip, wat veel minder vet is. Wil je echt helemaal vetvrij eten, dan moet je eigenlijk overwegen om vegetariër te worden, want alle soorten vlees bevatten wel een beetje vet.

Niet alle diëten leggen de focus echter op vetvrij eten. Er zijn ook diëten die je aanleren om mindful te eten, zodat je je beter bewust wordt van wat je juist eet. Het doel is om te stoppen met snacks en je dagelijkse eetgewoonten te beperken tot twee of drie maaltijden per dag, zonder snoepgoed en kleine hapjes. Neem de tijd om je maaltijden te plannen en zorg ervoor dat je enkel met gezonde ingrediënten werkt.

Het zogenaamde rauwkost-dieet is ook erg populair, maar het vergt wel heel wat doorzettingsvermogen. Je vervangt namelijk al je gekookte en bereide maaltijden door rauw voedsel zoals fruit, groenten, noten en zaden. Dit is voor de meeste mensen een grote stap, maar het kan je wel uitstekend helpen met het verlagen van je BMI.

Eén van de meest efficiënte diëten is echter zonder twijfel het koolhydraatarme dieet. Dit dieet werkt net een beetje anders dan de anderen, maar experts zijn het er ondertussen over eens dat dit een goede (en misschien wel de beste) manier is om blijvend af te vallen, zonder jojo-effect.

Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, doe je er alles aan om koolhydraten uit je dagelijkse eetgewoonten te schrappen. Koolhydraten hebben namelijk een slechte invloed op je metabolisme, waardoor je voortdurend vetweefsel aanmaakt. Wanneer je weinig koolhydraten eet, zal je lichaam automatisch vet gaan verbranden, zonder dat je jezelf daarvoor hoeft uit te hongeren en zonder dat je een Spartaans sportregime moet volgen.

Door het gebruik van shakes kun je een koolhydraatarm dieet extra aangenaam maken. Afvallen met shakes of smoothies is zeer gezond en makkelijk te doen. Dit geldt alleen als je de juiste soort shakes en smoothies gebruikt (lees hier meer).

Door koolhydraten te schrappen uit je dieet, maak je trouwens ook plaats voor gezonde alternatieven die rijk zijn aan eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Let er wel op dat de dingen die je moet schrappen uit je dieet producten zijn die voor veel mensen doodnormaal zijn, zoals brood, rijst, en ontbijtgranen. Deze producten zitten allemaal bomvol koolhydraten en ze hebben dus geen plek in een koolhydraatarm dieet. Als je de juiste gezonde recepten kent en deze eet dan is afvallen in een week zeker niet ongebruikelijk. Let erop dat je jezelf goed inlicht wanneer je begint aan een koolhydraatarm dieet, want de overstap kan een grote impact hebben op je lichaam.

Share Button